2016. július 20., szerda

Michel Houellebecq: A harcmező kiterjesztése


Képtalálat a következőre: „Michel Houellebecq”
Michel Houellebecq (ejtsd: ’uelbek’)-képünkön-  egy olyan író, aki feszegeti a tabukat. Könyveiben gyakran előkerülnek kihívó, ellenszenves témák. A legújabb könyve például azt vázolja fel, milyen lenne egy iszlám Franciaország. Ez a bemutató viszont a legelső művével foglalkozik, A harcmező kiterjesztésével, amelyet idén jelentetett meg a Magvető magyarul.

Képtalálat a következőre: „michel houellebecq a harcmező kiterjesztése”
Az egész történet a szexuális kielégítetlenség köré épül fel, ez adja a mögöttes értéket és a motivációt is. Van benne történet, de pont annyi, hogy elsőre ne legyen nyilvánvaló a téma. Egy programozót és egy társát vidéki körútra utal ki a cége, hogy az ügyfeleket betanítsák az új szoftver használatára. Viszont a főhős egyre rosszabbul érzi magát, végül pedig szanatóriumban köt ki.

A stílus hideg, távolító és elemző, rengeteg elmélkedéssel. Tökéletesen illik a főszereplő karakteréhez, akinek a szemein keresztül látjuk az eseményeket. Viszont, ahogy halad előre a cselekmény, a mérnöki – illetve programozói – szemlélet egyre több érzelmet is tükröz, ahogy lassan megbomlik az elme. Egyre többször kerül képbe a főszereplő egykori párja, akivel már két éve nincsenek együtt, és ahogy folynak az események, úgy válik nyilvánvalóvá, hogy a bensőséges együttlét hiánya negatív hatással van a névtelen programozó egészségére.
Igen, a főszereplő neve nem derül ki, viszont szinte minden mellékkarakter teljes nevét megismerjük, némelyiküket kategorikusan mindig a hosszú nevével vezeti be a történetbe Houellebecq.
A környezet bemutatása mérnökien részletgazdag, ahogy a káresemények, balesetek taglalása is.Rövid fejezetek vannak benne és maga a könyv sem terjedelmes, így a buszon is jó olvasmány lehet.
Elolvasása után könnyen kedvet kap az ember Houellebecq későbbi regényeihez is.




A szerzőről:
Képtalálat a következőre: „Michel Houellebecq,” Michel Houellebecq (kiejtése kb. „uelbek”, született Michel Thomas; 1956. vagy 1958. február 26. – ) díjnyertes francia író, filmrendező és költő. Írt költeményt és egy monográfiát a horrornovelláiról híres  H. P. Lovecraftról, 1994-ben jelent meg első regénye A harcmező kiterjesztése (Extension du domaine de la lutte) címmel. Ezt követte 1998-ban az Elemi részecskék (Les Particules élémentaires), 2001-ben A csúcson (Plateforme). 1996-ban jelent meg verseskötete,Le Sens du combat. A csúcson megjelenése után bíróság elé került fajgyűlöletre való uszítás vádjával. Ezután Írországba költözött, hogy írhasson. Jelenleg Franciaországban él. 2010-ben jelent meg a Goncourt-díjas A térkép és a táj (La Carte et le Territoire).

Kiadó: Magvető, 2016, 174 oldal

Molnár Gergő István cikke

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése