2016. július 25., hétfő

Egy filozófus borkalauza

Iszom, tehát vagyok


Iszom, tehát vagyok
Van a bornak filozófiája? Hamvas Béla óta tudjuk, hogy "hivatalosan" is van. De akkor kell legyen a filozófusnak is "hivatalosan" bora, vagy kedvence, vagy sok kedvence.Az ismert és rendhagyó észjárású brit, sőt egyenesen angol gondolkodó bekategorizálhatatlan, sok humorral megírt, magát olvastató, ugyanakkor mégis elgondolkodtató könyvvel jelentkezik, amely teljesen más, mint a hagyományos "boros könyvek". Scruton könnyű kézzel zongorázik szinte a teljes eszme-, vallás- és kultúrtörténeten Dionüszosztól Sartre-ig (nem kell megijedni, a nem beavatottak számára is élvezhető formában), miközben a borokról, a borkultúráról is van érdemi, új mondanivalója. Különösen második hazájában, Franciaországban van nagyon otthon boros szempontból. Scrutonnak a könyvben lehetősége nyílik arra, hogy a borivás, a borkultúra kapcsán kifejthesse derűs, nagyon is vonzó "életfilozófiáját".
A szerző ebben a könyvében, amelynek címe egy Monty Python-idézet, látszólag módszeres következetességgel vezeti az olvasót kisebb-nagyobb francia és újvilági birtokok, borok és dűlők között, mégsem hagyományos borkalauzt olvasunk. A borsznobizmust könnyű derűvel kifigurázó, rendhagyó könyv nem évjáratokban és divatokban, nem obskúrus íz- és illatjegyekben, hanem a hagyományait tisztelő és a természettel együtt élő ember lelki békéjében találja meg a civilizációval egyidős, attól elválaszthatatlan borkultúra lényegét.
Képtalálat a következőre: „akadémiai kiadó logó”
A népszerű angol konzervatív gondolkodó természetesen nem tud kibújni a bőréből, a kötet második részében a bortúra szellemes filozófiai és kultúrtörténeti utazássá alakul. Ne tartson azonban senki elvont okoskodástól. A szerző nem tanít, inkább mesél; óvatos kortyokban "kóstolgatjuk" a megidézett bölcselők gondolatait.
Az Iszom, tehát vagyok Scruton vitathatatlanul legélvezetesebb könyve. Olvasása egy(néhány) pohár bor mellett javasolt.
"Ki gondolta volna, hogy lehet még a borról olyan jó könyvet írni, mint amilyet Roger Scruton most letett az olvasó elé?"
(Alkonyi László; Borbarát, TokajWines)
Beszámoló a könyvbemutatóról:
www.akkrt.hu/hir/beszamolo_konyvbemutatorol_roger_scruton_iszom_tehat_vagyok
Ismertetések a könyvről:
A jámbor út s az erény - Roger Scruton könyvéről (Baranyi Márton)
Életem legjobb borkönyve - Roger Scruton: Iszom, tehát vagyok (Alkonyi László)
Iszom, tehát vagyok (alföldi merlot)
Bibo, ergo sum - Roger Scruton könyve (Ambrus Lajos)
"Iszom, tehát vagyok": Scruton, bor, bűnbeesés, Eucharisztia (Szilvay Gergely)
Mindenki tartsa rendben a saját háza táját. Beszélgetés Roger Scrutonnal (Baranyi Márton)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése