2016. július 20., szerda

Corvina térképek


A Corvina kiadó régi hagyományt elevenített fel azzal, hogy ismét útjára bocsájtotta klasszikus térképeit, útikalauzait. Íme kettő (vagyis négy) az újdonságokból:

- - Magyarország várai és kastélyai / Magyarország templomai és kolostorai - duótérkép
Magyarország várai és kastélyai / Magyarország templomai és kolostorai - duótérkép
Dossziéban tárolt hajtogatott térképként is lehet tanulmányozni, de nagy méretének, vastag papírjának és kevés hajtásvonalának köszönhetően dekoratív poszterként is remekül használható.

Kiadványunk többféle értelemben is duótérkép. Két térképet tartalmaz, melyek hazánk területét kétféle tematikával ábrázolják.
A kétoldalas térkép egyik oldala Magyarország várait, várromjait, várkastélyait és kastélyait, a másik oldal hazánk templomait, kegytemplomait, templomromjait és kolostorait mutatja be sok piktogrammal, erdőfoltok szerint színezett, domborzatárnyékolásos térképen, az összes település, út- és vasútvonal feltüntetésével. A legszebb, legfontosabb látnivalókra színes épületrajzok hívják fel a figyelmet.

Az egymást kiegészítő két térkép átfogó képet nyújt a kétféle műemléki tematikáról, a különféle nevezetességek földrajzi elhelyezkedéséről, megoszlásáról. Hozzájárul az általános műveltség elmélyítéséhez, segíti a belföldi turisztikai úti célok kiválasztását. Falitérképként tetszés szerinti oldalával használható.
Külön füzetben szerepel a két térkép kiemelt fontosságú, grafikákkal is megjelenített látnivalóinak szöveges ismertetése.
- - A Magyar Szent Korona Országai - 1914 / A Kárpát-medence nevezetességei - duótérkép
 
A Magyar Szent Korona Országai - 1914 / A Kárpát-medence nevezetességei - duótérkép
A kétoldalas térkép egyik oldala a történelmi Magyarország közigazgatási egységeit és közlekedését mutatja be 1914-ből, vármegyék szerinti színezéssel és domborzatárnyékolással. A korabeli határok mellett feltünteti a jelenlegi országhatárokat is, így jól megfigyelhetők a területi változások. A térképen szerepel a Magyar Szent Korona országainak címere és az összes vármegye címere.
A kiadvány másik oldalán a Kárpát-medence domborzati térképe látható, a fontosabb nevezetességek piktogramjaival, grafikáival. A térséget névhasználatában szerves egységnek tekinti, ami a magyar nevek teljes körű, részletes feltüntetését eredményezi. A jelenkori állapotot ábrázoló térképen a történelmi Magyarország határa is kirajzolódik.
A két térkép nagyszerűen kiegészíti egymást, rengeteg adatot, ismeretanyagot, érdekességet tartalmaz a Kárpát-medence területéről, múltjáról és jelenéről. Falitérképként tetszés szerinti oldalával használható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése