2015. december 10., csütörtök

Köztünk vagy-Beszélgetések Mándy Ivánról

Darvasi Ferenc - Köztünk vagy. Beszélgetések Mándy Ivánról
Darvasi Ferenc hiánypótló beszélgetései Mándyt élete lehető legtöbb korszakában, helyszínén és fordulópontján mutatják be. Az interjúk készítője megkereste az író családtagjait, beszélgetett a Különlegességi cukrászda pincérnőjével, valamint az alsó szomszédokkal az Aulich utcából. Eljutott Mándy '50-es évekbeli szerelméhez, és ugyanebből a nehéz időszakból egy festő jó baráthoz. Interjúi a szakmai kapcsolatokra is kiterjednek: írókra, költőkre, irodalomtörténészekre, fordítójára, szerkesztőjére. Emellett olyanokat is megkeresett, akik életkoruk miatt személyesen nem találkozhattak Mándyval, de műveiken, gondolkodásukon erősen érezhető a hatása.
Képtalálat a következőre: „darvasi ferenc író”
A Köztünk vagy az életpálya kiemelt vagy éppen feledésbe merült, de fontos eseményeire koncentrál a hányattatott gyerekkortól, a zavaros családi viszonyoktól kezdve a betiltás évein át a házasságig és az írói beteljesülésig. Ami a könyvből összeáll, az több mint egyetlen portré: a beszélgetések erős korrajzot alkotnak, többek közt az újholdasok arcképét is megfestve a ,,főalak" mellett. A könyvet tovább színesíti Mándy hét levele, melyek most látnak első ízben napvilágot. A beszélgetéseket és leveleket gazdag fotóanyag egészíti ki - a fényképek egy része szintén most jelenik meg először.

Mándy Ivánról: (1918-1995)
Képtalálat a következőre: „mándy iván”
Minden idők egyik legnagyobb magyar novellistája, vérbeli pesti író. Nála jelent meg először vissza-visszatérő elemként a futball és a mozi, amikor azok még nem voltak szalonképes témák. Senki nem írt előtte olyan személyes hangon és közelségből a saját szüleiről, mint ő. Filmbeli vágásokhoz hasonlatos, gyors váltásai és kifinomult párbeszédtechnikája is radikálisan újnak számított a magyar prózában. Legnépszerűbb könyvei: A bútorok, A pálya szélén, Előadók, társszerzők, Fabulya feleségei, Magukra maradtak, Mi az, öreg?, Régi idők mozija. Legjobb novellái: Ciklon, Diákszerelem, Egyérintő, Egyszerű tag, Fagylaltosok, Kulikabát, Női öltöző, Saki.
A szerzőről:
Képtalálat a következőre: „darvasi ferenc író” 
Darvasi Ferenc 
1978-ban született a Békés megyei Gyomán. Előbb a Ráday Gyűjtemény Könyvtárában és az Országos  Széchényi Könyvtárban dolgozott, majd 2010-től 2012-ig a Bárkaonline szerkesztője volt. Kritikagyűjteménye Határjárás címmel jelent meg 2010-ben a Magyar Írószövetség Arany János Alapítványa és a Kortárs Kiadó gondozásában. Elválik című novelláskötete 2012-ben, a Palatinusnál látott napvilágot. 2012-től 2014-ig a Magvető kiadó szerkesztője volt, majd külső szerkesztőként több kiadónak (Európa, Magvető, Móra, Noran Libro) dolgozott. Mándy Ivánról készült interjúgyűjteménye 2015-ben jelenik meg a Corvina kiadónál.
 
Kiadó: Corvina
Értékelés:10/10
Vélemény: kordokumentum, fontos irodalmi és kutatási jelentőséggel bíró könyv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése