2016. január 31., vasárnap

Világirodalmi krónika-január 28

 

Ezen a napon született:

Képtalálat a következőre: „aquinói szent tamás”   1225-ben  Aquinói Szent Tamás, teológus, filozófus, szerzetes, író (Legismertebb magyarul is megjelent munkája:"A teológia foglalata")

1795-ben Albach József egyházi író

1800-ban Friedrich August Stüler német író-építész

1841-ben született Sir Henry Morton Stanley wales-i születésű amerikai újságíró és Afrika-kutató 

Képtalálat a következőre: „josé márti”1853-ban  José Márti (eredeti nevén. José Julián Martí Pérez) kubai költő, író, szabadságharcos  

1873-ban született Sidonie Gabrielle Colette  francia regényírónő (Legismertebb műve: "Gigi")


Ezen a napon hunyt el:

Képtalálat a következőre: „csokonai vitéz mihály” 1805-ben Csokonai Vitéz Mihály költő (Legismertebb műve: "Csongor és Tünde") 

1820-ban Pálóczi Horváth Ádám költő

1936-ban Jókai Róza írónő

Képtalálat a következőre: „william butler yeats”1939-ben William Butler Yeats Nobel-díjas (1923-ban kapta) ír költő, drámaíró

Képtalálat a következőre: „brodszkij”1996-ban Joszif Alexandrovics Brodszkij (oroszul:Иосиф Александрович Бродский) Nobel-díjas orosz költő, aki az USÁ-ban halt meg.

Képtalálat a következőre: „astrid lindgren” 2002-ben Astrid Lindgren svéd írónő, a Német Könyvszakma Békedíjasa (1978) (Legismertebb műve: " Harisnyás Pippi")


Érdekesség:

Képtalálat a következőre: „hitel széchenyi”    1830-ban jelentette meg Gróf Széchenyi István "Hitel"című művét, a magyarországi gazdasági szakirodalom egyik első képviselőjeként, egyben a Hitel-Világ-Stádium „trilógia” nyitó kötetét.

1955-ben hunyt el Török Sophie (Tanner Ilona), a Baumgartner és egyéb-díjas, remek költő író,Babits Mihály felesége, múzsája, aki maga is (próbált)  írt.Valamit. Bevásárlólistát. De amit próbált írni, ki is adták.

Képtalálat a következőre: „kulin györgy”       1905-ben született Kulin György(a képen egy távcsővel)  zseniális magyar csillagász, számos kisbolygó és egy üstökös felfedezője, a csillagászat fáradhatatlan népszerűsítője; talán túlzás nélkül tekinthető a magyar amatőrcsillagászat atyjának. rengeteg publikációt írt és a legismertebb könyve "A távcső világa". 

Képtalálat a következőre: „kulin györgy”

Nevét az égbolton az általa felfedezett 3019 Kulin kisbolygó és a Whiplle–Bernasconi–Kulin (1942a) üstökös is viseli.

Astrid Lindgern gyermekkönyveivel vált világhírűvé.

Képtalálat a következőre: „astrid lindgren”  Képtalálat a következőre: „astrid lindgren” 2013 májusában a világ 18. legtöbbet fordított írója, könyveit 88 nyelvre fordították le és 144 millió példányban keltek el. Számos történetét megfilmesítették. Történeteinek legismertebb figurái Harisnyás Pippi, Háztetey Károly és Juharfalvi Emil.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése