2015. november 28., szombat

Dél-Korea- egy nagykövet szemével










Hiánypótló könyv Dél-Koreáról

Az egykori nagykövet visszaemlékezései, hosszú utazásai és munkatársának fotói bemutatják a modern,mai valamint a volt Dél-Koreát. Ismerjük meg ebben a csodaszép albumban, (ami alapmű annak akit érdekel ez a kultúra), az országot, helyeket, helyszíneket és az embereket.

Lengyel Miklós: Dél-Korea



Vajon tényleg egy mesevilág? Vagy valóságos emberek lakják? Akik elérték, hogy a gazdaságuk a 10 legfejlettebb állam között legyen a világon. Szubjektív, de leginkább objektív album, amit  a nagy magyar felfedezők nyomán tett meg Lengyel Miklós, volt szöuli nagykövet, aki a szabadidejének egy jó részét azzal töltötte, hogy felfedezze, mit lát egy európai ember Dél-Koreáról.Misztikus múlt és a jövő technológiája, mindez megtalálható ebben az egyedülálló regény-albumban (most alkottam ezt a kifejezést, mert valóban fotóalbum, de nagyon részletes regény, útikönyv is egyszerre, ami feltárja Dél-Kelet Ázsia rejtett kincseit..Exkluzív interjúnkat ismét ( a nagyközönség nyomása miatt itt olvashatják).
Dél-Korea – Ázsia rejtett gyöngyszeme
Képtalálat a következőre: „szóul”
Szöul (egy része)

Lengyel Miklós  majd 10 évet élt Dél-Koreában, a Külügyminisztérium kiküldöttjeként, különböző beosztásokban. Az ott töltött idő emlékeit, tapasztalatait gyűjtötte össze könyvében, Dél-Korea – Ázsia rejtett gyöngyszeme  címmel  jelent meg.  A személyes hangvételű mű történelmi és kulturális betekintést nyújt az általunk nagyvállalatai révén többnyire ázsiai kistigrisként ismert Dél-Korea sokszínű, izgalmas világába. Magyar Tibor fotográfusnak a mű illusztrálásához készített fotói hűen ábrázolják a könyvben leírt koreai sajátosságokat, látnivalókat. A fotókból szervezett kiállításon a képek 3 téma köré csoportosulnak: Modernitás – Emberek – Tradíciók, az életünket minden kontinensen és minden korban meghatározó fonalak mentén. “Mit tudunk Korea történelméről, társadalmáról, mit ismerünk kultúrájából a koreai popzene elsöprő erejű világsikerén, a Gangnam Style refrénjén, a magyar tévénézők által is rendkívüli módon kedvelt  “A palota ékköve” filmsorozat szereplőin, vagy a koreai konyha térhódításán kívül? Hány könyvet olvastunk róla, hány koreai regényt, költőt tudnánk felsorolni? Hogyan élnek, mitől lettek sikeresek a koreaiak, mik a szokásaik? A mai napig aligha jár szerencsével  az, aki egy magyarországi könyvesboltban koreai témájú kiadványt keres. Én e hiány pótlásához szeretnék hozzájárulni, személyes indíttatásból, és abból a meggyőződésből, hogy ez az ország egyszerűen több figyelmet érdemel. Korea számomra egyet jelent sok gyönyörű és hasznos élménnyel és rengeteg baráttal.
Képtalálat a következőre: „szóul”
Magyar Tibor fotográfus képei tökéletesen kifejezik mindazt, amit jómagam Koreáról gondolok és könyvemen keresztül üzenni kívánok az olvasónak. Könnyedén megragadják az olykor hétköznapinak tűnő, mégis, az országot híven tükröző sajátosságok különleges hangulatát, a modernség és hagyománytisztelet harmonikus és varázslatos egyvelegét, a koreai emberek közvetlen kedvességét és hívogató szeretetét. Mindazt, amit e csodálatos ország, Korea nekem nyújtott- mondta szerző, a volt nagykövet, Lengyel Miklós.
Képtalálat a következőre: „szóul”
- Ez a könyv hiánypótló- mondja az író, Létezik egy ország, Tőlünk nagyon távol és sajnos  nagyom keveset tudunk róla, holott egy fantasztikusan érdekes, sokszínű ország, sokoldalú, több, ezer éves kultúrával. Ismerjük a koreai világcégeket, de azt nem tudjuk, hogy a cégek mögött milyen kulturális háttér húzódik meg, és talán ez a könyv sikerül mindezt megértetni az olvasókkal.
- Honnan szerzett információkat az országról?
- Sokat utaztam Koreában,, leginkább Magyarországról tartottam előadásokat az ország különböző egyetemein, és ezeket az utakat és egyéb más utazásokat is felhasználtam arra, hogy ismerkedjem az országgal, a páratlan kultúrával.
- Mi  az ami a legközelebb áll Önhöz?
Képtalálat a következőre: „szóul”
-A buddhista kolostorok, a vallás és ezek világa. Korea művészetére, építészetére, az egész kultúrájára ez hatott a legjobban és mai napig is hat. Egy kolostorban egyesül a művészet,  az építészet és maga a koreai táj. A legtöbb kolostor eldugva, a hegyvidékeken található, fantasztikus harmóniában a természettel. A legtöbb helyre beengedik a turistákat, akik pár napra be  is költözhetnek oda, és az ottani szerzetesek életét élhetik. Részt kell venni a szertartásokon, a korai kelés és például az udvar felseprése is része ennek. Több ilyen kolostor-túrán vettem részt, bepillanthattam és megérthettem a koreai múltat, az örökséget.
-A főváros mindig meghatározza magát az országot, hol kirakat, hol pedig lenyomata egy népnek. Hogy van ez Koreában?
Képtalálat a következőre: „szóul”
 - Szöul, a főváros története, évezredekre nyúlik vissza. Mivel egy folyó völgyében helyezkedik el, stratégiai jelentősége is volt. Palotái, kolostorai lenyűgözőek. De nem csak az óvárosi részek fantasztikusak, hanem a modern városrészek, melyek építészeti csodákkal bűvölik el az ide látogatókat, nem beszélve a világ egyik legnagyobb repteréről, ahol már “első kézből” , a megérkezéskor megtapasztalhatja bárki a modernitást. Persze fontosak a gasztronómiai ínyencségek, csak úgy, mint a rengeteg fesztivál.
- Milyen a modern koreai ember?
- Egyre nyitottabb. Viszonylag zárkózottak voltak egészen a ’80-as évek végéig. A ’88-as szöuli olimpia után sok minden megváltozott. Az emberek és az ország is megnyílt a világ fele.
- Mi volt a zárkózottság oka?
Képtalálat a következőre: „szóul”
- A két Korea közötti versengés, a hidegháború, kicsit hasonlított a helyzet a közép-európai, szocialista országokéra, nehezen lehetett utazni, nem voltak források semmire, Az olimpia volt a vízválasztó. Ma már  egy rendkívül nyitott, demokratikus országról van szó, akik világcégeket hoztak létre és a kultúrájuk terjesztésében is élen járnak, ilyen a filmek vagy a zenék világa.Egy modern országról, egy modern társadalomról beszélünk, akik közben őrzik és büszkék a hagyományokra, a kulturális örökségeikre, e kettősség harmóniája lengi be az országot.
Képtalálat a következőre: „szóul”
- Gazdasági hatalommá is vált Dél-Korea.
- Korea a világ 16.legnagyobb gazdasága, de a 10 legnagyobb külkereskedelmet bonyolító országok egyike, és a világon az egyik legnagyobb valutatartalékkal rendelkezik. A koreai kettőségben most pont az zajlik, hogy ahogy a modern Koreát megismerték a világon, a mindenkori kormányzatok eltökélt célja, hogy a koreai kultúrát, hagyományokat is megismertessék mindenkivel. Talán ez a könyv is segíthet a magyar olvasóknak, érdeklődőknek abban, hogy minél közelebb kerüljünk egymáshoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése