2016. december 14., szerda

Ferenc pápa útján

80. születésnapját ünnepli a reformok pápája december 17-én
                A szentatya az emberek elfogadására és szeretetére tanít bennünket.
A Ferenc pápa útján az első, magyar szerzők által készített teológiai-közéleti könyv Ferenc pápáról. Solymári Dániel és Pallós Tamás december 21-én a Vatikánban személyesen adják át könyvüket Ferenc pápának.

Mi a közös Bagdy Emőke pszichológusban, Várszegi Asztrik pannonhalmi főapátban,Köves Slomó vezető rabbiban és Jolánban, a monori szegénytelep lakójában?

Például az, hogy a Ferenc pápa útján című kötetben valamennyi megszólaló a szentatya egy-egy tanításáról mondja el véleményét. A könyv nagyszerűsége, hogy a vallását a mindennapokban aktívan nem gyakorló emberek számára is útmutatót, fogódzót adhat az élet nagy kérdéseinek megválaszolásához.

Egy szerény életvitelű jezsuita lépett a nyilvánosság elé 2013-ban. Bergoglio, az egykori Buenos Aires-i érsek ma Ferenc pápaként szól a tömegekhez. Hangja szelíd, de egyben határozott. Együttérez és irányt mutat: legyen szó társadalmi egyenlőtlenségről, menekültpolitikáról, vallási konfliktusokról.

Ferenc pápa útján című könyv tematikusan válogatott idézetgyűjtemény, amely azonban több, mint füveskönyv. A szerzők nem egyszerűen leírják a pápa gondolatait, hanem a megszólított beszélgetőtársakkal együtt értelmezik azokat a honi olvasók számára.
A vita elkerülhetetlen egy-egy kérdésben, de abban mindenki egyetért, hogy az ember és a szeretet a legfontosabb.

A mű egyik szerzője, Solymári Dániel erről így vall:

„A kötetben megszólaló személyek azonosulnak a pápának azon gondolatával, hogy az embert kell nézni, minden stigmától és bélyegtől függetlenül. Azt az embert, aki szeretetre vágyik és szeretetre szorul. Mindannyian ebbe a kategóriába tartozunk.”


A szerzőkről:
Solymári Dániel publicista, ismeretterjesztő. Teológiát és nemzetközi kapcsolatokat tanult Magyarországon, majd Angliában. A Szuverén Máltai Lovagrend tagja. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi kapcsolatainak koordinátora. Fő munkaterülete a peremvidékek felzárkóztatása, a magára hagyottak emberi élethez méltó körülményeinek megteremtése. A Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének tagja.

Pallós Tamás újságíró, szerkesztő. Teológiai tanulmányait a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végezte. 2000-től az Új Ember hetilap szerkesztőségének tagja, 2005-től a kulturális rovatának vezetője. A Magyar Állami Operaház megbízott külső munkatársa, szakírója. A Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének tagja.


A könyvbe beleolvashatnak ittSolymári Dániel – Pallós Tamás

Ferenc pápa útján

21. századi beszélgetések
Egy szerény életvitelű jezsuita lépett a nyilvánosság elé 2013-ban. Bergoglio, az egykori Buenos Aires-i érsek ma Ferenc pápaként szól a tömegekhez. Hangja szelíd, de egyben határozott. Együttérez és irányt mutat: legyen szó társadalmi egyenlőtlenségről, menekültpolitikáról, vallási konfliktusokról. Kijelentéseire az egész világ odafigyel. Köztük az a tizenkét közéleti személyiség, aki tizenkét fejezetben, tizenkét nézőpontból közelíti meg a „reformok pápájának” gondolatait.
A könyvben megszólalnak: Bagdy Emőke, Beer Miklós, Fabiny Tamás, Farkas Beáta, Haranghy Csaba, Heller Ágnes, Köves Slomó, Kozma Imre, Oláh Jolán, Tulassay Tivadar, Várszegi Asztrik, Vizi E. Szilveszter

A kötet az első, magyar szerzők által készített teológiai-közéleti könyv Ferenc pápáról, amely a szentatya 80. születésnapjára jelenik meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése