2017. október 2., hétfő

Elhunyt Tarján Tamás író, újságíró az Új Könyvpiac egyik munkatársa

                                          

Életének 68. évében, szeptember 24-én, vasárnap éjjel elhunyt Tarján Tamás József Attila-díjas irodalomtörténész, egyetemi tanár, színikritikus, dramaturg - közölte kedden az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara a honlapján.


Tarján Tamás 1949-ben született Budapesten. Huszonnégy évesen kezdett tanítani a Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszéken és haláláig a tanszék oktatója maradt. Az irodalmat és a színházat életanyagaként szenvedélyesen szerette. Ez a szenvedély sugárzott belőle minden pillanatban, amikor a katedrán állt, vagy a szemináriumi teremben a hallgatókkal beszélgetett - írták a honlapon.
Irodalomtörténészként főleg a kortárs magyar irodalommal és drámával foglalkozott, és rendszeresen írt színházi és filmkritikákat is, melyek önálló kötetekben is megjelentek. 1986-ban József Attila-díjat kapott, 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. Utolsó kötete A Nyugat égtájai - avagy: Vigasz az irodalomban? címmel 2016-ban jelent meg a Pont Kiadónál.
                                                         

1973-ban az ELTE BTK magyar–néprajz szakán szerzett diplomát, azóta a Kar Magyar Irodalomtörténeti Intézetének oktatója, docense volt. Különböző szerkesztői minőségekben több irodalmi lap munkatársaként dolgozott.
Díjai: József Attila-díjas (1986), Literatúra-díjas (1995), Komlós Aladár-díjas (1997).
Az irodalomtudomány kandidátusa (1991).
A Magyar Rádiónak és a Magyar Televíziónak is gyakran dolgozott.

Szerkesztőségünk mély megrendüléssel vette tudomásul egyik kedvenc szerzőnk halálhírét. A gyászban osztozunk.

Bővebben a méltatásokról itt:   http://www.pontkiado.hu/bemutato.php?konyv=2&meltatas=3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése