2017. október 12., csütörtök

Szűcs R. Gábor Jól fésült ügyek - Avagy hogyan lettem diplomata?



Könyvbemutató
Szűcs R. Gábor Jól fésült ügyek - Avagy hogyan lettem diplomata?
Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt 2017. 10. 12-én 18 órára a Budapesti Gazdasági Egyetem Lotz-termébe, Szűcs R. Gábor Jól fésült ügyek- Avagy hogyan lettem diplomata? című könyvének bemutatójára.
A szerzővel Kal Pintér Mihály beszélget.

Helyszín: Budapesti Gazdasági Egyetem, 1055 Budapest, Markó u. 29-31.

Időpont: 2017. 10. 12. 18:00

Az eseményről bővebben itt

A diplomata is ember. Élvezi a jó kajákat, utazgat, piacra jár, megismerheti, mondjuk, Dániát, Szlovéniát, a délszláv területeket. A fejét fogja, ha kissé túlbuzgó főnöke kioktatja arról, hogyan kell állnia a szőnyegnek. Ismer vagy húsz nyelvet (persze, hogy nem). Véletlenül jelentős szerepet játszik abban, hogy hazája belép az EU-ba, majd megtapasztalja, hogy az angoloknál csak a reggeli jó. Idővel rájön, hogy senki sem tökéletes, és néha egy amerikai is tud végzetes marhaságokat beszélni. Megismer néhány eszkimót, aztán rájön, hogy nem minden kedves, ami délszláv. Egy repülőút alatt átír egy tízoldalas szöveget kétoldalasra. Átvészeli a tragédiákat, és azon sem csodálkozik, ha egy fogadáson totálisan egyedül találja magát. Tudja, hogy nem lehet a királynőt letegezni, viszont jelentős politikusoknak néha odaszólhatnak: ne hazudjál! Szűcs R. Gábor könyve üdítő, kellemes kikapcsolódást ígér. Az egykori diplomata vidám anekdotái bepillantást engednek a diplomáciai élet kulisszái mögé. Kíváncsiskodhatunk, röhöghetünk, sírhatunk, de egy biztos: ezt a könyvet nem tudjuk letenni.

Olvass bele a könyvbe itt

Szűcs R. Gábor 1947-ben született. Éveken keresztül a külkereskedelemben dolgozott, később külszolgálatra került Jugoszláviába, majd Dániába. Közgazdasági doktorátust szerzett. Az Európai Ügyek Hivatalának titkárságvezetője volt, majd az ipari és kereskedelmi miniszter titkáraként tevékenykedett. Nagykövetségi Kereskedelmi titkárként dolgozott Belgrádban, majd diplomataként Koppenhágában, Stockholmban és Ljubljanában, ahol hosszabb ideig a nagykövetség első beosztottjának feladatait is ellátta. Koppenhágában szakértőként részt vett az Európai Uniós csatlakozás záró szakaszán. Szakmai nyelvvizsgát szerzett orosz, angol, német, dán, szerbhorvát és francia nyelvből. 2008. január 1-jétől rendszeresen: tanít a BGF-en valamint a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karán (Nemzetközi és Európai Tanulmányok Intézeti Tanszék). 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése