![Bart István: Amerikai kultúrális szótár](https://blogger.googleusercontent.com/img/proxy/AVvXsEikhv_fMynUGxaXAflleAK_n4DVtOYecxEUfkV7hNqtp192T4zGqN0KddR4wNY6Ci1GQi-1p_9pla9sJD1xv-MLSD3ew-2R1TDF3GYuKTeGhmwA2oDvA-zQDXmuXLPV4QBVl7Klw6mQNQ=s0-d-e1-ft)
|
Katariina Vuori - Janne Pekkala - Vesa Ranta:
Szaunaszakácskönyv
Finn életek és ételek
Ízletes, házias ételek és Szent Iván-éjre, gólyaavatásra vagy rákünnepre való fogások egyaránt készülhetnek szaunában: szarvasragu, rákfarok, glögg és kalács... Amíg az étel a parti szauna kályháján fő, rajta tarthatjuk a szemünket a vízben játszó gyerekeken, vagy elmerenghetünk az augusztusi alkonyon. A könyvben található összes étel szaunában készült: a szaunakályha tetején vagy az égéstérben, a felöntőkanálban vagy a vízforraló üstben. A gőzfürdőzés szüneteiben kirajzolódik a mai finn szaunakultúra képe is: van itt klasszikus gerendaszauna, jég- és sátorszauna, füstös és városi szauna, folyó- és tengerparti szauna, busz- és vasutasszauna, füstölő- és malátaaszaló szauna és még sok minden más. A szaunázás a finn élet szerves része, gyerektől az aggastyánig mindenki együtt izzad, falusiak és városiak, egyetemisták és híres emberek, síoktatók és aranymosók, motorosok és télapók egyformákká válnak a szauna gőzében. |
|
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése