2015. október 27., kedd

35 RECEPT A KÖNYHAFŐNÖK SÉFJÉTŐLKéptalálat a következőre: „bernáth józsef séf”

A Konyhafőnök séfjének első szakácskönyve. Kedvenc receptjein keresztül megmutatja, miként tudunk egy ételből akár három különböző fogást is elkészíteni úgy, hogy az megfeleljen a magyar ízlésnek, de legyen benne egy kis csavar is. Minden receptnél fázisfotókkal segíti az olvasót, így a siker garantált.
“A könyvben bemutatott konyhai praktikákat az elmúlt nyolc évben Lyonban és Londonban szerzett tapasztalataim alapján állítottam össze. Ezek most jelennek meg először nyomtatott formában. Az ételek elkészítéséhez és tálalásához olyan rafinált, de nem időigényes megoldásokat mutatok, melyeket eddig még soha senki sem osztott meg a hobbiszakácsokkal.
 Képtalálat a következőre: „bernáth józsef séf”
Nagyon fontos, hogy mindenki, aki szeret vagy szeretne főzni, megtanulja az alapokat. Sokszor figyeltem a barátaimat főzés közben, és rájöttem, hogy ők nem voltak olyan szerencsések, mint én, s alapvető technikákkal nincsenek tisztában. Sokan közülük fejből tudnak izgalmas recepteket, grammra pontos mennyiségekkel, ennek ellenére néha előfordul, hogy valami miatt mégsem úgy sikerül, ahogy kellene…Ez a könyv azért született, hogy ebben segítsen.  Az itt szereplő alapreceptek ismertek, manapság szinte mindegyik a hétköznapi élet része, legalább egyszer mindenki kóstolta már őket. Akkor miben tér el ez a könyv az eddig ismert szakácskönyvektől? Már a hozzávalók feltüntetésében is!
Képtalálat a következőre: „bernáth józsef séf könyve”
Az alapanyagfotókon mindenből pontosan annyi szerepel, amennyi az étel elkészítéséhez szükséges. Azaz nincs szükség méricskélésre, elég elővenni a képen látható mennyiségű alapanyagokat, és kezdődhet is a főzés. Persze aki biztosra szeretne menni, az a fotók alatt grammra pontosan is megtalálja az alapanyagok mennyiségét.A legfontosabb különbség: a főzés fontosabb mozzanatait fázisfotókon mutatjuk, így folyamatosan nyomon követhető, minek hogyan kell kinéznie, miközben készül.  A főzés megkezdése előtt azonban érdemes elolvasni a teljes receptleírást is, mert abban szerepelnek azok az apró trükkök, amiket betartva csak sikerélményünk lesz a konyhában. Ha pedig elkészítettünk egy igazán finom ételt, nagyon fontos, hogy szépen is tálaljuk – erre is különös figyelmet fordítottam.Az adagok többnyire két személyre szólnak, de az alapételekből érdemes többet készíteni, hiszen ezeket később többféle módon is felhasználhatjuk.A könyvvel az a célom, hogy mindenki bátran kipróbálja magát a konyhában, és rájöjjön, jól szervezett munkával akár 25–35 perc alatt is ízletes étel kerülhet ki a kezünk alól.A recepteket többször kipróbáltam, tökéletesítettem az ízlésemnek megfelelően. Mindenkit arra buzdítok, hogy vágjon bele, készítse el mindet, s ha gondolja, bátran változtasson egyiken-másikon! Izgalmas konyhai kalandokat és jó étvágyat kívánok!”
 Képtalálat a következőre: „bernáth józsef séf könyve”                                                                   

EGY RECEPT A HARMINCÖTBŐL

RIZIBIZI

Kevesen tudják, hogy a rizibizi valójában egy Észak-Olaszországból származó étel. Arra pedig pláne kevesen gondolnak, hogy önálló ételként is megállja a helyét. Persze ott másként készítik, mint ahogy mi megszoktuk. Előfordul például, hogy egy kevés pancettát is csempésznek bele, hogy átjárja a kellemes füstölt íz. Az én verzióm kizárólag zöldséges, így vegetariánusok is bátran fogyaszthatják. Manapság már sok jó minőségű, zsenge fagyasztott zöldborsó kapható, így nemcsak nyáron, hanem az év bármely napján elkészíthető ez a színes és laktató étel.

180 g rizsből készült rizottóalap • 80 g zsenge zöldborsó • 20 g borsócsira

• 50 g zsenge borsóhüvely (mangetout vagy sugarsnap) • 60 g parmezán

• 3,5 dl zöldségalaplé • 1 g finom só • néhány ág kakukkfű • 70 g vaj

• frissen őrölt bors

Elkészítés

A zöldborsót annyi alaplével tesszük fel főni, ami épp ellepi. A többi alaplevet felforraljuk. A borsóhüvelyeket a kakukkfűvel egy edénybe tesszük, és ráöntjük a felforralt alaplevet. 3 percig állni hagyjuk, majd az alaplevet visszaszűrjük abba az edénybe, amiben felforraltuk. A borsóhüvelyeket jeges vízben lehűtjük, hogy megtartsák élénkzöld színüket. A kakukkfűre már nem lesz szükségünk.A félig főtt borsószemekhez hozzáadjuk a rizottóalapot. Folyamatosan kevergetve adagoljuk hozzá a forró alaplevet. A parmezánból forgácsokat hagyunk meg a díszítéshez, a többit lereszeljük. A főzés utolsó fázisában a majdnem kész rizibizihez adjuk a reszelt parmezánt, a vajat, és kóstolás után sózzuk. Azért csak kóstolás után, mert maga a parmezán is sós. A visszahűtött borsóhüvelyeket rézsutosan kettévágjuk, majd a parmezánnal és a zöldborsócsírával együtt a tányérba kanalazott rizibizire helyezzük. Frissen őrölt borssal bátran megszórjuk.

Kossuth kiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése