2017. augusztus 17., csütörtök

Esterházy-kalauz - bővített kiadás



Értékelés: "nagyon remek és nagyon szórakoztató"

(Fejes Imre-főszerkesztő)

Korrajz, és kiviláglik belőle egy irodalmár folyamatos tépelődése, hogy vajon jót írt-e aznap.

Marianna D. Birnbaum szinte Múzsája volt Esterházynak, akivel levelekben beszélték meg egy-egy mű éppen aktuális folyamatát. A bővített kiadás azokból a levélváltásokból állt össze, amit az elmúlt több, mint 20 éves folyamatos írói kérdései, gyötrelmei vezettek. Sikerre. Nagyon sok köze van hozzá Mariannának, aki néha már alkotótársként is hozzájárult E.P. sikereinek. Néha vicces, néha nagyon nehéz.
Bevezetés a műhely titkaiba:

Huszonhat év telt el azóta, hogy az Esterházy-kalauz megjelent. Marianna D. Birnbaum és Esterházy Péter barátságának és munkakapcsolatának ez volt az első nyilvánosságnak szánt darabja, amit aztán még két beszélgetőkönyv követett, az Esterházy, Konrád, Spiró Jeruzsálemben és az Esterházy Péter hatvanötödik születésnapjára készült Az évek iszkolása.
Az Esterházy-kalauz bővített kiadásához Marianna D. Birnbaum A próza iskolája címmel összegyűjtötte azokat a levélrészleteket, amelyeket Esterházy kvázi munkanaplóként küldött neki a Hrabal könyve, a Hahn-Hahn grófnő pillantása és a Harmonia Calestis írásának idején. 

Az idézetekkel, fotókkal, kéziratokkal kiegészített kötet bepillantást enged az írói műhelybe, a munka közbeni bizonytalanságokba, a tervezés és a szerkesztés titkaiba. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése