2017. július 11., kedd

Új vezető az Athenaeum szerkesztőségének élén

A 88. Ünnepi Könyvhéten nyújtott kiemelkedő teljesítményt követően, ez év júliusától új főszerkesztő irányításával működik tovább Magyarország legnagyobb hagyományú könyvkiadója, a Líra-csoport kötelékébe tartozó Athenaeum szerkesztősége. Az új főszerkesztő a kiadó munkáját eddig szerkesztőként segítő Peiker Éva (képünkön)








Peiker Éva Miskolcon született, az ELTE-n angol nyelv és irodalmat hallgatott, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen könyvkiadói szerkesztő képzésen vett részt. 2010-ben, pályakezdőként került az Athenaeumhoz, ahol az évek során többféle pozícióban dolgozott. 2013 óta főállású szerkesztő, magyar és külföldi szerzők szövegeit gondozza szeretettel. Időnként fordít.
A kiadó igazgatója, Szabó Tibor Benjámin(képünkön) elmondta, hogy az Athenaeum egy kivételesen szerencsés helyzetű kiadó a magyar könyvszakmában. „Nekünk nem kell keresnünk se példaképeket, se célokat. A kiadó alapítója, Emich Gusztáv az 1840-es évek elején alapított könyvkereskedést a ma  már nem létező Kígyó téren. Alig néhány évtizeddel később az Athenaeum egy nyomdákkal, könyvkiadóval, magazinokkal és napilapokkal rendelkező óriási korporáció volt – Magyarország első, modern értelemben vett médiabirodalma, a hazai könyvszakma legfontosabb márkája. A múltunk és hagyományaink egyben a magától értetődő céljainkat is kijelölik. Ezek voltunk – és ezek leszünk újra.”

Az Athenaeum jelenleg évi száz címet gondoz, a régi kiadóház törekvéseit követve a presztízs és populáris kultúrában egyaránt jelen van könyveivel, éves nettó árbevétele meghaladja a 300 millió forintot.

Peiker Éva a fejlődést és a folytonosságot emelte ki szakmai törekvései közül. „Amióta az Athenaeumnál dolgozom, sokat alakult a kiadó profilja, évről évre egyre több hazai szerző könyvét hozzuk, és egyre izgalmasabb címekkel jelentkezünk. A történelmi regények mellett a társadalmi témájú kéziratok és igényes lektűrök száma is növekszik. Bíró Szabolcs, Tóth Csaba és Szurovecz Kitti csupán néhány név a sok közül, akikre mind büszkék vagyunk.”


Az Athenaeumot is üzemeltető Líra-csoport idén tavasszal 25, zömében egykori Alexandra-könyvesboltok helyén megnyitott üzlettel bővítette kereskedelmi hálózatát. Ezzel a cégcsoport – összesen 92 üzlettel – az ország legtöbb könyvesboltját üzemeltető hálózatát hozta létre. A növekedés most a kiadói tevékenység bővítésével folytatódik. A Partvonal integrálásával júliustól összesen kilenc kiadói márka tartozik a Líra-csoporthoz:Athenaeum, Corvina, General Press, Magvető, Manó Könyvek, Menő Könyvek, Rózsavölgyi és társa, Partvonal, Szépmíves Könyvek.

A Líra-csoport konszolidált árbevétele 2016-ban 6,6 milliárd forint volt, 2015-ben pedig 6,2 milliárd forintra tett szert. Az idei vállalatfelvásárlásoknak köszönhetően 2017-ben 10 milliárd forintot megközelítő árbevételt terveznek. A cégcsoport adózott eredménye tavaly 304 millió forintra csökkent az előző évi 366 millió forint után. A cégcsoport a múlt évben 347 embert alkalmazott, az azt megelőző évben pedig 330-at.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése