2017. május 21., vasárnap

Aki Budapestet mulattatja, de Kolozsvárról álmodik...


   
A Corvina Kiadó tisztelettel meghívja Önt 
Fesztbaum Béla
Aki Budapestet mulattatja, de Kolozsvárról álmodik...
című könyvének bemutatójára.

Időpont: 2017. május 31., szerda, 16 óra


Helyszín: Vígszínház, Alagsori Büfé 
Cím: 1137 Budapest, Szent István körút 14.
Fesztbaum Bélával László Ferenc újságíró beszélget.Fesztbaum Béla: Aki Budapestet mulattatja, de Kolozsvárról álmodik...

Ditrói Mór a naturalista és realista színjátszás magyar meghonositójaként, illetve a 19. század romantikus színházeszménye és a 20. század polgári színháza közötti átmenet kulcsfigurájaként egyaránt jelentős.
Olyan színházvezető volt, aki úgy tudott előremutató minőséget képviselni a színpadon, hogy közben nem vesztett, hanem nyert közönséget; a magyar színházművészet egészét érintő színházi újításai es megőrzései széles tömegeknek játszó színházakban, a Kolozsvári Nemzeti Színházban és a budapesti Vígszínházban artikulálódtak. Ditrói színházi játékstílust befolyásoló hatása és egész színházi működése különösen érvényes és kihagyhatatlan viszonyítási pont a magyar színháztörténetet kutatók és olvasók számára.
A könyv időrendben haladva, Ditrói Mór ránk maradt emlékiratait sorvezetőül használva, annak egyfajta szoros olvasásával, kommentálásával és az olvasásból kibomló, önálló esszéken keresztül meséli el a Ditrói-történetet.
Szívből remélem, hogy e könyv által egy kivételes és elhivatott művészember avatódik az olvasó közelebbi ismerősévé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése